سرطان

 

سرطان 

سرطان  یکی از بیماری های شایع امروزی است که در آن سلول‌های غیرطبیعی به‌صورت کنترل‌نشده تکثیر یافته و می‌توانند بافت‌های مجاور را درگیر کنند.سرطان می‌تواند تقریبا در همه جای بدن(پوست، استخوان، عضلات، خون یا دستگاه لنفاوی و …) بروز كند و در هر سنی واقع می‌شود، ولی احتمال بروز آن با افزایش سن بیشتر می‌شود. در برآوردهای فعلی از هر سه نفر یك نفر دچار سرطانمی‌شود.

بيش از 200 نوع متفاوت از بيماري سرطان وجود دارد كه هركدام به شيوه‌هاي خاص ايجاد مي‌شوند. چيزي كه در همه مشترک است، اين است كه به روشي مشابه شروع مي‌شوند یعنی با تغيير در ساختار طبيعي يک سلول. تقسيم سلول‌هاي غير طبيعي تحت كنترل نيستند و معلوم نيست كه چه زماني متوقف مي‌شود يک دسته از سلول‌هاي غيرطبيعي يک تومور ناميده مي‌شود. همه تومورها سرطان نيستند، دونوع تومور وجود دارد: خوش‌خيم و بدخيم. تومورهاي خوش‌خيم سرطان نيستند. تومورهاي بدخيم همان سرطان‌ها هستند و مي‌توانند سلولهای سرطانی می‌توانند به درون بافت مجاور انتشار یابند یا ممكن است از طریق خون یا دستگاه لنفاوی به سایر قسمتهای بدن منتقل شوند و مانع فعاليت سلول‌هاي سالم آن منطقه شوند. درعين حال سلول‌هاي تومور بدخيم مي‌توانند گسترش يافته و به نقاط ديگر بدن دست‌اندازي كنند و در مكاني دور از محل اوليه تجمعاتي از سلول‌هاي غير طبيعي را ايجاد كنند که اين مرحله را متاستاز مي‌نامند.

اپیدمیولوژی

ثبت سالانه 90 هزار مورد جدید از ابتلا به سرطان در کشور و مرگ و میر 55 هزار مبتلا به سرطان، حکایت از این واقعیت دارد که شیوع سرطان در ایران نگران کننده است. اما معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، معتقد است که بکار بردن اصطلاح “سونامی سرطان” برای نشان دادن عمق نگرانی از شیوع این بیماری در کشور، درست نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، متخصصان حوزه سلامت معتقدند که شیوع سرطان در ایران نگران کننده است و اگر وضع به همین شکل ادامه یابد، موارد مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان نیز سرعت خواهد گرفت. این در حالی است که هنوز آمار دقیق و مستندی از موارد ابتلا به سرطان در کشور نداریم و آنچه اعلام می شود، آمارهای تخمینی است که با آمارهای واقعی، فاصله دارد. در همین حال، دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، معتقد است که افزايش بروز سرطان در کشورهاي در حال توسعه به مراتب بيشتر است و در 20 سال آينده باید منتظر افزایش 80 درصدی رشد سرطان در کشورهای در حال توسعه باشیم.

وی با بیان اینکه ایران هم جزو همين کشورهاست، بر ضرورت برنامه ريزي لازم براي مقابله با این وضعیت تاکید کرد و گفت: متاسفانه سرطان در کشورهاي در حال توسعه معمولا دير تشخيص داده مي شود برای همین ميزان مرگ و مير بالاتر است.

معاون وزیر بهداشت با عنوان این مطلب که در سالهاي اخير اخبار و گزارشهاي متعددي مبني بر اينکه سونامي سرطان در کشور در حال رخ دادن است، افزود: بر اساس آمارهای معتبر، ميزان بروز سرطان در ايران کمتر از کشورهاي دیگر است بطوریکه آمار سازمان بهداشت جهاني نشان می دهد که ميزان بروز سرطان در کشور ما بطور متوسط 134.7 نفر در هر 100 هزار نفر گزارش شده است.

مجلس شورای اسلامی در سال 68، نظام سلامت را به ثبت آمار سرطانها در کشور موظف کرد و شاهد بودیم که در آن سال، آمار بیماران مبتلا به سرطان، حدود 11 هزار نفر اعلام شد ولی در سال 88 که آخرین آمار رسمی ثبت سرطان در کشور اعلام شد، تعداد بیماران مبتلا به سرطان به حدود 70 هزار نفر رسید. این در حالی است که آمار واقعی سرطان در سال 68 بین 45 تا 50 هزار مورد بود و در سال 75 هم کارشناسان معتقد بودند آمار واقعی ثبت سرطان بیش از 5 برابر آمارهای رسمی بود. همچنین در سال 79 نیز فقط 30 درصد آمارهای ثبت سرطان واقعی بود و به 70 درصد از سرطانهای ثبت نشده در این سال، اشاره ای نشده بود. در حال حاضر نیز گفته می شود سالانه حدود 90 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان جدید در کشور داریم و پیش بینی می شود که حدود 400 هزار بیمار مبتلا به سرطان در ایران زندگی می کنند.

دکتر ایرج حریرچی معاون مدیریت منابع انسانی و توسعه وزارت بهداشت پیش بینی کرده است که موارد ابتلا به سرطان در ایران طی 15 تا 20 سال آینده دو برابر خواهد شد.

وی با اشاره به صرف هزینه 8000 میلیارد تومانی برای درمان سرطان در کشور، عنوان داشته که در زمینه برنامه کنترل و پیشگیری از سرطان در کشور، به خوبی برنامه ریزی نمی کنیم و عملکرد مناسبی در این خصوص نداریم. ابتلا به سرطان قبل از 75 سالگی، 13 درصد و احتمال مرگ قبل از 75 سالگی، 8 درصد است و این آمارها نشان می دهد وضع خوبی در زمینه درمان و کنترل سرطان نداریم.

به گفته حریرچی، میزان مرگ و میر به میزان بروز سرطان در یک سال در ایران 0.73 درصد است، در حالی که متوسط جهانی این شاخص 0.58 درصد و در کشورهای توسعه یافته کمتر از 0.50 درصد است.

در همین حال دکتر علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت، از آلودگی هوا به عنوان عامل زمینه‌ساز سرطان یاد کرد و اظهار داشت: سرطان یکی از عواملی است که سلامت مردم را به خطر انداخته و از نظر اقتصادی خانواده‌ها را متزلزل می‌کند.

وی معتقد است که سن، شایعترین علت ابتلا به سرطان است. چرا که با افزایش سن، تغییرات ژنتیکی را شاهد هستیم. از طرف دیگر جامعه ما در حال سالمند شدن است. بنابراین انتظار آن است که در سالهای آتی افزایش بروز موارد سرطان را شاهد باشیم.

سیاری،‌ مواد غذایی ناسالم را از دیگر عوامل زمینه‌ساز سرطان خواند و گفت: در صورت آلوده بودن مواد غذایی، خطر سرطان‌زا بودن آنها وجود دارد. ثابت شده که مواد غذایی حاوی نیترات، سرطان‌زا هستند. این در حالی است که بیشترین نیترات در صیفی‌جات و سبزیجات وجود دارد. همچنین فلزات سنگین مانند آرسنیک، آفلاتوکسین و… نیز در بروز سرطان نقش بسیار مهمی دارند.

معاون وزیر بهداشت، کشنده‌ترین سرطان در کشور را سرطان معده عنوان کرد و افزود: سرطان ریه، پستان، روده بزرگ، معده و پروستات پنج سرطان شایع کشور هستند. البته با رعایت موارد ساده و جدی گرفتن علائم، می‌توان از بروز این بیماری پیشگیری و یا در مراحل اولیه ابتلا، آن را شناسایی کرد. (مهر نیوز-وضعیت شیوع سرطان در ایران پنج سرطان شایع در کشور)سلامت نیوز در مقاله ای با عنوان “مقایسه میزان شیوع سرطان در ایران و جهان ” این گونه می نویسد:
«چقدر سرطان شایع شده!» این جمله‌ای است که در سال‌های اخیر بسیار به زبان آورده‌ایم و هربار که خبر فوت چهره‌ای معروف در اثر ابتلا به این عارضه منتشر می‌شود، دوباره تکرار می‌شود. آیا واقعا این بیماری با آن اسم هراس‌آورش، در سال‌های اخیر شیوع بیشتری داشته است؟ باید بگوییم بله! آن‌گونه که Economic Times در تاریخ پنجم دسامبر ٢٠١٦ گزارش داده است، آمارهای سال ٢٠١٥ نشان می‌دهد که ١٧,٥میلیون پرونده مربوط به این بیماری در سراسر جهان به ثبت رسیده و بیش از ٨.٧میلیون نفر هم در اثر ابتلا به انواع سرطان، جان باخته‌اند
طی تنها یک دهه اخیر، با افزایش ٣٣درصدی شیوع سرطان در سطح بین‌المللی روبه‌رو بوده‌ایم که رقم تاسف‌باری است. محققان آمریکایی دریافته‌اند که بین سال‌های ٢٠٠٥ تا ٢٠١٥ به علت رشدی که در زمینه افزایش سن امید به زندگی در کشورهای مختلف جهان و همچنین تغییراتی که در روند و گونه‌های بیماری سرطان شاهد بوده‌ایم، این بیماری افزاش آماری بیش از ٣٠درصدی داشته است. این نتایج که از سوی تیم تحقیقاتی دانشگاه واشینگتن در سال ٢٠١٥ به مدیریت دکتر کریستیانا فیتزمائوریک در سیاتل ارائه شده حاکی از آن است که شانس مردان به ابتلای سرطان در طول عمرشان یکی از هر سه نفر و در زنان یکی از هر چهار نفر است. سرطان پروستات در میان مردان، شایع‌ترین نوع این عارضه است؛ به طوری که در حال حاضر ١.٦میلیون نفر مبتلا به سرطان پروستات در جهان وجود دارد و البته سرطان برونش و ریه هم شایع‌ترین نوع منجر به فوت این عارضه در مردان شناخته شده؛ در حالی که در خانم‌ها شایع‌ترین نوع، سرطان پستان است که حدود ٢.٤میلیون نفر را درگیر کرده و البته شایع‌ترین نوع سرطان منجر به فوت در گروه خانم‌ها هم، همین است. شاید با توجه به اخباری که در مورد سرطان و فوت افراد مشهور به علت این عارضه در رسانه‌ها منتشر شده و البته بروز آن در اطرافیان شما هم باعث شده تا با خود بگویید رشد سرطان در ایران بسیار شایع بوده و جزو کشورهایی با بالاترین نرخ ابتلا به این عارضه هستیم؛ اما آمارهای جدید جهانی گویای حقایقی جز این هستند.
در گزارشی که خبرگزاری ایرنا در تاریخ ١٠ بهمن‌ماه سال ١٣٩٤ د.ر همین زمینه منتشر کرد، به نقل از دکتر محمداسماعیل اکبری؛ رئیس مرکز تحقیقات سرطان نوشت: «آمار سرطان در کشورهای اروپایی و آمریکایی بیش از ایران است؛ به طوری که در کشور ما سالانه ١٤٥ نفر در ١٠٠‌هزار نفر مبتلا به سرطان می‌شوند؛ اما در کشورهای غربی، این آمار بیشتر است». آن‌گونه که در مرکز داده‌پردازی بین‌المللی World Atlas در تاریخ ششم جولای ٢٠١٦ آمده است، دانمارک، فرانسه، استرالیا، بلژیک، نروژ، آمریکا، ایرلند، کره‌های جنوبی و شمالی، هلند و کالدونیای جدید، بالاترین میزان شیوع سرطان را دارند و در آماری گویاتر که از سوی انجمن بین‌المللی تحقیقات سرطان موسوم به WCRF در سال ٢٠١٦ منتشر شده است نیز نام ایران در فهرست ٥٠ کشور جهان با بیشترین میزان ابتلا به سرطان به چشم نمی‌خورد.
در گزارش World Atlas می‌خوانیم: «دانمارک در حالی در صدر این فهرست ایستاده که نرخ ابتلا به سرطان در آنجا ٣٣٨.١٠ نفر در هر ١٠٠هزار نفر است». با آنکه عوامل مختلفی به عنوان علل این عارضه مطرح می‌شوند؛ اما عمده آنها در حد Risk Factor هستند و نمی‌توان مواردی را به شکل صددرصدی در بروز این بیماری موثر دانست؛ کمااینکه تحقیقات جهانی نشان می‌دهد هر جغرافیایی باید علل زمینه‌ای خودش را پیدا کند. برای مثال، آن‌گونه که در ادامه گزارش World Atlas آمده است، آنچه باعث شده تا دانمارک به پایتخت سرطان جهان تبدیل شود، مصرف بالای الکل و دخانیات در این کشور است؛ اما در فرانسه به عنوان مقام دوم این فهرست، مواجهه مردم با مواد شیمیایی سرطان‌زا را علت اول می‌دانند که در گزارشی تحقیقاتی در این کشور در سال ٢٠٠٠ به آن اشاره شد یا در استرالیا به علت سبک زندگی و پوشش‌های ناقص، شایع‌ترین نوع سرطان را سرطان ملانوما که مرگ‌بارترین نوع سرطان پوست است، تشکیل می‌دهد.ثبت سالانه 90 هزار مورد جدید از ابتلا به سرطان در کشور و مرگ و میر 55 هزار مبتلا به سرطان، حکایت از این واقعیت دارد که شیوع سرطان در ایران نگران کننده است. اما معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، معتقد است که بکار بردن اصطلاح “سونامی سرطان” برای نشان دادن عمق نگرانی از شیوع این بیماری در کشور، درست نیست.

به گزارش خبرنگار مهر، متخصصان حوزه سلامت معتقدند که شیوع سرطان در ایران نگران کننده است و اگر وضع به همین شکل ادامه یابد، موارد مرگ و میر ناشی از ابتلا به سرطان نیز سرعت خواهد گرفت. این در حالی است که هنوز آمار دقیق و مستندی از موارد ابتلا به سرطان در کشور نداریم و آنچه اعلام می شود، آمارهای تخمینی است که با آمارهای واقعی، فاصله دارد. در همین حال، دکتر رضا ملک زاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، معتقد است که افزايش بروز سرطان در کشورهاي در حال توسعه به مراتب بيشتر است و در 20 سال آينده باید منتظر افزایش 80 درصدی رشد سرطان در کشورهای در حال توسعه باشیم.

وی با بیان اینکه ایران هم جزو همين کشورهاست، بر ضرورت برنامه ريزي لازم براي مقابله با این وضعیت تاکید کرد و گفت: متاسفانه سرطان در کشورهاي در حال توسعه معمولا دير تشخيص داده مي شود برای همین ميزان مرگ و مير بالاتر است.

معاون وزیر بهداشت با عنوان این مطلب که در سالهاي اخير اخبار و گزارشهاي متعددي مبني بر اينکه سونامي سرطان در کشور در حال رخ دادن است، افزود: بر اساس آمارهای معتبر، ميزان بروز سرطان در ايران کمتر از کشورهاي دیگر است بطوریکه آمار سازمان بهداشت جهاني نشان می دهد که ميزان بروز سرطان در کشور ما بطور متوسط 134.7 نفر در هر 100 هزار نفر گزارش شده است.

مجلس شورای اسلامی در سال 68، نظام سلامت را به ثبت آمار سرطانها در کشور موظف کرد و شاهد بودیم که در آن سال، آمار بیماران مبتلا به سرطان، حدود 11 هزار نفر اعلام شد ولی در سال 88 که آخرین آمار رسمی ثبت سرطان در کشور اعلام شد، تعداد بیماران مبتلا به سرطان به حدود 70 هزار نفر رسید. این در حالی است که آمار واقعی سرطان در سال 68 بین 45 تا 50 هزار مورد بود و در سال 75 هم کارشناسان معتقد بودند آمار واقعی ثبت سرطان بیش از 5 برابر آمارهای رسمی بود. همچنین در سال 79 نیز فقط 30 درصد آمارهای ثبت سرطان واقعی بود و به 70 درصد از سرطانهای ثبت نشده در این سال، اشاره ای نشده بود. در حال حاضر نیز گفته می شود سالانه حدود 90 هزار مورد جدید ابتلا به سرطان جدید در کشور داریم و پیش بینی می شود که حدود 400 هزار بیمار مبتلا به سرطان در ایران زندگی می کنند.

دکتر ایرج حریرچی معاون مدیریت منابع انسانی و توسعه وزارت بهداشت پیش بینی کرده است که موارد ابتلا به سرطان در ایران طی 15 تا 20 سال آینده دو برابر خواهد شد.

وی با اشاره به صرف هزینه 8000 میلیارد تومانی برای درمان سرطان در کشور، عنوان داشته که در زمینه برنامه کنترل و پیشگیری از سرطان در کشور، به خوبی برنامه ریزی نمی کنیم و عملکرد مناسبی در این خصوص نداریم. ابتلا به سرطان قبل از 75 سالگی، 13 درصد و احتمال مرگ قبل از 75 سالگی، 8 درصد است و این آمارها نشان می دهد وضع خوبی در زمینه درمان و کنترل سرطان نداریم.

به گفته حریرچی، میزان مرگ و میر به میزان بروز سرطان در یک سال در ایران 0.73 درصد است، در حالی که متوسط جهانی این شاخص 0.58 درصد و در کشورهای توسعه یافته کمتر از 0.50 درصد است.

در همین حال دکتر علی اکبر سیاری معاون بهداشت وزارت بهداشت، از آلودگی هوا به عنوان عامل زمینه‌ساز سرطان یاد کرد و اظهار داشت: سرطان یکی از عواملی است که سلامت مردم را به خطر انداخته و از نظر اقتصادی خانواده‌ها را متزلزل می‌کند.

وی معتقد است که سن، شایعترین علت ابتلا به سرطان است. چرا که با افزایش سن، تغییرات ژنتیکی را شاهد هستیم. از طرف دیگر جامعه ما در حال سالمند شدن است. بنابراین انتظار آن است که در سالهای آتی افزایش بروز موارد سرطان را شاهد باشیم.

سیاری،‌ مواد غذایی ناسالم را از دیگر عوامل زمینه‌ساز سرطان خواند و گفت: در صورت آلوده بودن مواد غذایی، خطر سرطان‌زا بودن آنها وجود دارد. ثابت شده که مواد غذایی حاوی نیترات، سرطان‌زا هستند. این در حالی است که بیشترین نیترات در صیفی‌جات و سبزیجات وجود دارد. همچنین فلزات سنگین مانند آرسنیک، آفلاتوکسین و… نیز در بروز سرطان نقش بسیار مهمی دارند.

معاون وزیر بهداشت، کشنده‌ترین سرطان در کشور را سرطان معده عنوان کرد و افزود: سرطان ریه، پستان، روده بزرگ، معده و پروستات پنج سرطان شایع کشور هستند. البته با رعایت موارد ساده و جدی گرفتن علائم، می‌توان از بروز این بیماری پیشگیری و یا در مراحل اولیه ابتلا، آن را شناسایی کرد. (مهر نیوز-وضعیت شیوع سرطان در ایران پنج سرطان شایع در کشو
سلامت نیوز در مقاله ای با عنوان “مقایسه میزان شیوع سرطان در ایران و جهان ” این گونه می نویسد:
«چقدر سرطان شایع شده!» این جمله‌ای است که در سال‌های اخیر بسیار به زبان آورده‌ایم و هربار که خبر فوت چهره‌ای معروف در اثر ابتلا به این عارضه منتشر می‌شود، دوباره تکرار می‌شود. آیا واقعا این بیماری با آن اسم هراس‌آورش، در سال‌های اخیر شیوع بیشتری داشته است؟ باید بگوییم بله! آن‌گونه که Economic Times در تاریخ پنجم دسامبر ٢٠١٦ گزارش داده است، آمارهای سال ٢٠١٥ نشان می‌دهد که ١٧,٥میلیون پرونده مربوط به این بیماری در سراسر جهان به ثبت رسیده و بیش از ٨.٧میلیون نفر هم در اثر ابتلا به انواع سرطان، جان باخته‌اند
طی تنها یک دهه اخیر، با افزایش ٣٣درصدی شیوع سرطان در سطح بین‌المللی روبه‌رو بوده‌ایم که رقم تاسف‌باری است. محققان آمریکایی دریافته‌اند که بین سال‌های ٢٠٠٥ تا ٢٠١٥ به علت رشدی که در زمینه افزایش سن امید به زندگی در کشورهای مختلف جهان و همچنین تغییراتی که در روند و گونه‌های بیماری سرطان شاهد بوده‌ایم، این بیماری افزاش آماری بیش از ٣٠درصدی داشته است. این نتایج که از سوی تیم تحقیقاتی دانشگاه واشینگتن در سال ٢٠١٥ به مدیریت دکتر کریستیانا فیتزمائوریک در سیاتل ارائه شده حاکی از آن است که شانس مردان به ابتلای سرطان در طول عمرشان یکی از هر سه نفر و در زنان یکی از هر چهار نفر است. سرطان پروستات در میان مردان، شایع‌ترین نوع این عارضه است؛ به طوری که در حال حاضر ١.٦میلیون نفر مبتلا به سرطان پروستات در جهان وجود دارد و البته سرطان برونش و ریه هم شایع‌ترین نوع منجر به فوت این عارضه در مردان شناخته شده؛ در حالی که در خانم‌ها شایع‌ترین نوع، سرطان پستان است که حدود ٢.٤میلیون نفر را درگیر کرده و البته شایع‌ترین نوع سرطان منجر به فوت در گروه خانم‌ها هم، همین است. شاید با توجه به اخباری که در مورد سرطان و فوت افراد مشهور به علت این عارضه در رسانه‌ها منتشر شده و البته بروز آن در اطرافیان شما هم باعث شده تا با خود بگویید رشد سرطان در ایران بسیار شایع بوده و جزو کشورهایی با بالاترین نرخ ابتلا به این عارضه هستیم؛ اما آمارهای جدید جهانی گویای حقایقی جز این هستند.
در گزارشی که خبرگزاری ایرنا در تاریخ ١٠ بهمن‌ماه سال ١٣٩٤ د.ر همین زمینه منتشر کرد، به نقل از دکتر محمداسماعیل اکبری؛ رئیس مرکز تحقیقات سرطان نوشت: «آمار سرطان در کشورهای اروپایی و آمریکایی بیش از ایران است؛ به طوری که در کشور ما سالانه ١٤٥ نفر در ١٠٠‌هزار نفر مبتلا به سرطان می‌شوند؛ اما در کشورهای غربی، این آمار بیشتر است». آن‌گونه که در مرکز داده‌پردازی بین‌المللی World Atlas در تاریخ ششم جولای ٢٠١٦ آمده است، دانمارک، فرانسه، استرالیا، بلژیک، نروژ، آمریکا، ایرلند، کره‌های جنوبی و شمالی، هلند و کالدونیای جدید، بالاترین میزان شیوع سرطان را دارند و در آماری گویاتر که از سوی انجمن بین‌المللی تحقیقات سرطان موسوم به WCRF در سال ٢٠١٦ منتشر شده است نیز نام ایران در فهرست ٥٠ کشور جهان با بیشترین میزان ابتلا به سرطان به چشم نمی‌خورد.
در گزارش World Atlas می‌خوانیم: «دانمارک در حالی در صدر این فهرست ایستاده که نرخ ابتلا به سرطان در آنجا ٣٣٨.١٠ نفر در هر ١٠٠هزار نفر است». با آنکه عوامل مختلفی به عنوان علل این عارضه مطرح می‌شوند؛ اما عمده آنها در حد Risk Factor هستند و نمی‌توان مواردی را به شکل صددرصدی در بروز این بیماری موثر دانست؛ کمااینکه تحقیقات جهانی نشان می‌دهد هر جغرافیایی باید علل زمینه‌ای خودش را پیدا کند. برای مثال، آن‌گونه که در ادامه گزارش World Atlas آمده است، آنچه باعث شده تا دانمارک به پایتخت سرطان جهان تبدیل شود، مصرف بالای الکل و دخانیات در این کشور است؛ اما در فرانسه به عنوان مقام دوم این فهرست، مواجهه مردم با مواد شیمیایی سرطان‌زا را علت اول می‌دانند که در گزارشی تحقیقاتی در این کشور در سال ٢٠٠٠ به آن اشاره شد یا در استرالیا به علت سبک زندگی و پوشش‌های ناقص، شایع‌ترین نوع سرطان را سرطان ملانوما که مرگ‌بارترین نوع سرطان پوست است، تشکیل می‌دهد.

سیر بیماری

سرطان,سرطان الثدی,سرطان معده

در تصویر بالا از چپ به راست سیر پیشرفت بیماری سرطان از یک سلول به یک توده غیرطبیعی، سپس انتشار آن به غدد لنفاوی محل درگیری، و بافت های مجاور  و در مرحله سوم انتشار سلول های بدخیم از طریق عروق خونی به سایر بافت های دور تر از محل درگیری اولیه و گسترش آن به سایر ارگانها و اندام ها را مشاهده می فرمایید.

علایم بیماری

نشانه‌های هشدار دهنده ابتلای احتمالی به سرطان
تشخیص ، در صلاحیت پزشک است و ما تنها به منظور علت یابی و پیشگیری از بیماری سرطان ، در صورت مشاهده این 7 نشانه هشدار دهنده ، در خود یا در اطرافیانمان لازمست هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنیم.

هر نوع تغییر در دفع عادی مدفوع و ادرار ، که بیش از یک هفته ادامه داشته باشد.

وجود زخمهای پوستی غیر قابل التیام.

خونریزی یا ترشحات غیر عادی از اندامها.

وجود برآمدگی یا لمس ضخامت و سفتی در پستانها یا محلهای دیگر قابل لمس در بدن.

اختلال در عمل گوارشی یا اشکال بلعی.

تغییر آشکار در شکل ، اندازه و رنگ خال یا زگیلی که قبلا داشته‌ایم.

سرفه‌های پی در پی و آزار دهنده یا گرفتگی صدا.
برخی از این نشانه‌ها ممکن است تحت علل دیگر ، مثل سرماخوردگی (سرفه) پدید آید، اما اگر این نشانه‌ها بدون هیچ علت قبلی ، ظاهر شوند و بیش از یک هفته ادامه داشته باشند و به درمانهای رایج و معمولی پاسخ ندهند، باید برای علت یابی به پزشک متخصص مراجعه کرد. معمولا احتمال ابتلا به سرطان از سنین 50 سالگی به بعد بیشتر است.

سرطان انواع مختلفی دارد و برای تشخیص هر نوع آن آزمایشات جدا گونه انجام می شود

برای تشخیص زودرس بیماری سرطان به آزمایشات غربالگری یا همان بیماریابی نیاز داریم. غربالگری به مفهوم تشخیص زودرس سرطان در افراد بی علامت است که با این کار حیات بیمار را تضمین می کنیم. برای اغلب مردم این واژه به عنوان “چک آپ” شناخته شده است. درخواست غربالگری بدین مفهوم نیست که فرد مبتلا به سرطان است بلکه غربالگری در افراد سالم انجام می شود تا اگر نتیجه منفی بود خیالشان راحت شود و اگر مثبت هم بود در صورت تشخیص قطعی بیماری که با آزمایشات تکمیلی امکان پذیر است، درمان این بیماری با موفقیت انجام شود. پس غربالگری یا چک آپ امری مهم در طول زندگی هر فرد است و نباید نادیده گرفته شود.

همه سرطان ها با غربالگری تشخیص داده نمی شوند. مثلا سرطان خون و تومورهای مغزی به طور ناگهانی شروع می شوند.سرطان هایی که تحت غربالگری برای عموم مردم قرار می گیرند عبارتند از: سرطان پستان، سرطان روده بزرگ، سرطان دهانه رحم، سرطان پروستات که هر فرد در طی سنین مختلف نیاز دارد تا با انجام آزمایش هایی از ابتلا یا عدم ابتلا خود به این بیماری مطمئن شود. این نوع غربالگری عمومی است و هر فرد باید برای سلامتی خود این کار را انجام دهد.

در گروه های دیگری که احتمال ابتلا به سرطان زیاد است، غربالگری هایی مانند: سرطان ریه، سرطان کبد در هپاتیت B و C مزمن، سرطان معده، سرطان بیضه قرار انجام می گیرند.

چگونه سرطان را در مراحل اولیه تشخیص دهیم ؟

تشخیص زودرس سرطان، از طریق غربالگری (بیماریابی) منظم یکی از بهترین راه‌ها برای مقابله با سرطان است. غربالگری عبارت است از استفاده از معاینه و آزمایش های ساده در بین افراد سالم جامعه برای شناختن افرادی که بیماری خاصی را دارند ولی هنوز علامتی پیدا نکرده اند. مثال هایی از آن عبارتند از انجام ماموگرافی دوره ای برای تشخیص زودرس سرطان پستان یا بررسی سیتولوژی پاپ اسمیر برای تشخیص زودرس سرطان گردن رحم.

بررسی های غربالگری به شرطی انجام می شوند که آزمایش به حد کافی حساس و اختصاصی باشد(مثبت یا منفی کاذب کمی داشته باشد)، امکانات و نیروی انسانی لازم برای پوشش دادن تقریبا تمام افراد مورد نظر در اختیار باشد، برای افراد جامعه راحت و پذیرفتنی باشد، تشخیص زودرس بر سیر درمان و سرنوشت بیمار تاثیر واضح داشته باشد و با توجه به شیوع بیماری و مرگ ومیر ناشی از آن در جامعه مورد نظر، و سایر عوامل مؤثر، اثربخشی غربالگری در مقایسه با هزینه و نیروی صرف شده معقول باشد.

بر اساس شواهد موجود، انجام غربالگری برای تشخیص زودرس سرطان های زیر، در شرایطی که امکانات آن موجود باشد قابل پیشنهاد هستند:

– پستان : با معاینات دوره ای هر ماهه توسط خود بیمار و هر 3 سال معاینه بالینی (توسط پرستار دوره دیده، ماما یا پزشک) از سن 20 سالگی به بعد و معاینه بالینی سالانه و ماموگرافی سالانه از سن 40 به بعد.

-گردن رحم با پاپ اسمیرپس از سن 21-18 سالگی

– کولون ورکتوم : از سن 50 سالگی با بررسی خون مخفی مدفوع به طورسالانه یاسیگموئیدوسکوپی هر 5 سال یا هر دو باهم یا کولونویکوپی یا باریم انمای دابل کنتراست هر 5 سال

– پروستات : با معاینه بالینی و بررسی سالانه psa سرم از سن 50 سالگی به بعد(در افرادی که بیش از 10 سال عمر برای آنها قابل پیش بینی است)

لازم به ذکر است که در گروه هایی از بیماران که به دلیل زمینه ژنتیک و خانوادگی در معرض شیوع بیشتری از یک یا چند نوع سرطان می باشند لازم است غربالگری اختصاصی آن گروه یعنی با شدت و کیفیت دقیق تری انجام شود. مثل خانواده بیماران مبتلا به آدنوم فامیلیال کولون یا د ر جهش ژن brca.

انجمن سرطان آمریکا برای غربالگری سرطان این اصول راهنما را پیشنهاد می‌کند:

– زنان از سن 50 سالگی (بنا به تشخیص تجویز پزشک ) برای بیماریابی سرطان پستان هر سال ماموگرافی انجام دهند.

– معاینه شخصی پستان باید از 20 سالگی آغاز شود. و از 40 سالگی به بعد هر سال باید دکتر این معاینه را انجام دهد. پیش از 40 سالگی که زمینه خاصی برای سرطان پستان ندارند، باید هر سه سال یک بار بوسیله دکتر معاینه شوند.

– از 50 سالگی به بعد مردان و زنان باید برای سرطان‌های روده‌ بزرگ و راست روده مورد بررسی قرار گیرند. غربالگری افرادی که در معرض خطر بیشتر این سرطان هستند، از سنین پایین‌تر آغاز می‌شود.

– زنان باید به طور مرتب تست “پاپ اسمیر” (Pop smear) را برای سرطان گردن رحم انجام دهند. پاپ اسمیر باید 3 سال پس از اولین تماس جنسی یا در سن 21 سالگی- هر کدام زودتر بود- شروع شود.

– مردان بالای 50 سال باید هرسال معاینه انگشتی راست روده (توش رکتال) و آزمایش آنتی‌ژن‌ اختصاصی پروستات (PSA) را انجام دهند.

– مردانی که در معرض خطر بیشتر این سرطان هستند، باید این آزمایش را در سن 45 سالگی آغاز کنند.

لازم به یادآوری با رعایت نکات زیر می توان سرطان پستان را در مراحل اولیه تشخیص داد :

– با معاينات ماهيانه سينه و تشخيص زود به هنگام توده در سينه

– با معاينات مكرر هر 6 ماه توسط پزشك

– با انجام ماموگرافي از 50 سالگي

همه زنان از سن 20 سالگي بايد خودآزمايي پستان را انجام دهند و نسبت به وضعيت طبيعي پستان هاي خود اگاهي داشته باشندوهر گونه تغيير جديد راهر چه زودتر به پزشك اطلاع دهند.

بهترين زمان معاينه ماهيانه: قبل از يائسگي بهترين زمان 5تا10روز بعد از قاعدگي وپس از يائسگي يك روز از ماه مثلااول هر ماه

مراحل خود آزمايي :

1-مشاهده

2- لمس

مرحله مشاهده:

جلوي آينه بايستيد وبه ظاهر اندازه وشكل پستان در حالت هاي مختلف دست دقت كنيد.

ابتدا دستها در كنار بدن قرار داده ونگاه كلي به تمام قسمتهاي پستان نماييد.

دست ها را بالاي سر برده وبه قسمتهاي خارجي پستان دقت كنيد. براي بهتر ديدن قسمت هاي تحتاني پستان دست ها را پشت سر ببريد. و در نهايت دست ها را به كمر فشار دهيد وكمي به جلو خم شويد در اين حالت به قسمت هاي فوقاني پستان توجه كنيد.

مرحله لمس:

روي يك سطح صاف بخوابيد ويك بالش زير سرتان قرار دهيد.ابتدا در شروع با كف دست در جهت عقربه هاي ساعت دنبال توده بگرديد ، سپس بانوك سه انگشت وسط دست مقابل در حالي كه در كنار هم قرار دارند بصورت حركات كوچك دايره وار از مركز به سمت خارج در جهت عقربه هاي ساعت بدنبال توده بگرديد.س

توجه كنيد كه :

نواحي زير بغل وقسمت هاي فوقاني پستان ها راحتما” از نظروجود توده بررسي كنيد و هر گونه تغيير ظاهري در پوست پستان را مهم تلقي كنيد.

درنهايت :

به ترشحات دقت كنيد .تر شحات يك طرفه خوني كه از يك مجرا خارج مي شوند را مهم تلقي كنيد.

نتيجه گيري :

سرطان پستان را مي توان در مراحل ابتدائي تشخيص داد و بدينترتيب از مرگ و مير و عوارض آن پيشگيري كرد ! براي اين هدف بايد كمي وقت بگذاريم ،حوصله را مختصري بيشتر كنيم و دقيقتر باشيم !

توجه کنید در صورتیکه سرطان پستان در مراحل پايينتر تشخيص داده شده، بجاي اينكه كل پستان برداشته شود فقط بخشي كه همراه غده است تخليه مي شود و بقيه پستان براي بازسازي در آينده باقي مي ماند.

تشخیص زودرس سرطان دهانه‏ی رحم

پاپ اسمیر روشی مؤثر در تشخیص زودرس سرطان دهانه‏ی رحم است که در آن با یک معاینه ساده چند سلول از دهانه رحم برداشته شده و زیر میکروسکوپ پس از رنگ آمیزی دیده می شود و در صورتی که تغییرات سلولی در جهت بدخیم شدن از خود نشان بدهد برای پیشگیری از ایجاد تومور و مشکلات بعدی ، اقدامات زودرس انجام می شود.

این کار در همه خانم هایی که فعالیت جنسی را آغاز کرده اند( پس از ازدواج ) انجام می شود و مخصوصاً افرادی که از سن پائین فعالیت جنسی را آغاز کنند به دلیل خطر بیشتر باید مورد توجه خاص قرار گیرند.

در کشورهای غربی که ارتباط جنسی آزاد است و احتمال ارتباط با چند نفر وجود دارد این خطر بالاتر است در این جوامع هم تعداد مبتلایان به سرطان گردن رحم بیشتر است و هم ابتلا در سنین پائین تر دیده می شود.

برای انجام پاپ اسمیر پزشک شما را معاینه کرده و در همان حالت با استفاده از یک وسیله چوبی یا برس ظریف چند سلول ازقسمت ابتدائی گردن رحم برداشته و روی یک قطعه شیشه‏ی نازک می گذارد و با یک اسپری یا محلول خاص آنرا فیکس می کند تا خراب نشود و به بخش پاتولوژی می فرستد.

پزشک پاتولوژیست این سلول ها را زیر میکروسکوپ مشاهده می کند و در صورت وجود تغییرات مشکوک در آن، گزارش می کند و پزشک زنان با توجه به این گزارش ،تصمیم برای درمان داروئی یا نمونه برداری مجدد می گیرد.

برای انجام پاپ اسمیر به این نکات توجه کنید:

۱- در هنگام عادت ماهیانه پاپ اسمیر انجام ندهید، زیرا وجود خون تشخیص دقیق را مشکل می سازد.

۲- از ۲۴ ساعت قبل از انجام پاپ اسمیر از نزدیکی بدون کاندوم خودداری کنید، چون نتیجه پاپ اسمیر را مخدوش می کند.

۳- از ۴۸ ساعت قبل از انجام پاپ اسمیر، استفاده از داروهای واژینال (شیاف و پماد) را قطع کنید.

 

روش های تشخیص سرطان
سرطان های مختلف دارای تست های مختلفی هستند و در سنین مختلف روش تشخیص آن ها متفاوت است.
سرطان پستان در جوانی فقط با معاینه بالینی است و در میانسالی ماموگرافی هم اضافه می شود. برخی از سرطان ها مانند سرطان پروستات، آزمایش خون لازم دارند تا متوجه بروز این نوع سرطان باشند و برخی دیگر با سونوگرافی غربالگری می شوند.

سرطان مثانه

سرطان مثانه یکی از انواع سرطان های سلول های پوششی است. این نوع سرطان دومین سرطان شایع دستگاه ادراری-تناسلی است. سن متوسط برای تشخیص این نوع سرطان 65 سالگی است. سرطان مثانه بیشتر در مردان اتفاق می افتد و در ایران مردان 4 برابر زنان به این سرطان مبتلا می شوند.
تست غربالگری این نوع سرطان شامل آزمایش ادرار است. مشاهده خون در ادرار (هماچوری) یکی از علائم اولیه و احتمالی سرطان مثانه است. البته این به این معنی نیست که وجود خون در ادرار قطعا بیماری سرطان مثانه را به همراه دارد بلکه ممکن است این خون به دلیل عفونت های ادراری و هیپرپلازی خوش خیم پروستات باشد.
آزمایش سیتولوژی ادرار آزمایشی است که سلول های دفع شده ناشی از رشد تومور در ادرار بررسی می شود.
آزمایش سیستوسکوپی به معنای دیدن مثانه است. سیستو به معنا مثانه و کپی به معنای دیدن است. با این نوع آزمایش مشکلات و بیماری های مثانه ای مشخص می شود. این مشکلات ممکن است خونریزی های مثانه، پارگی، فیستول و … باشد.

سرطان سینه

سرطان سینه یا سرطان پستان از بافت های پستان آغاز می شود و علائم آن می تواند یک توده در سینه، تغییر شکل در سینه و گودی پوست، ترشح مایع از نوک سینه و یا پوسته شدن قسمتی از پوست باشد.
اگر این بیماری در اندام های فرد گسترش پیدا کرده باشد می تواند علائم درد استخوان، غدد لنفاوی متورم، تنگی نفس یا یرقان را داشته باشد.
غربالگری این نوع سرطان با انجام آزمایشات MRI، ماموگرافی، بیوپسی، آزمایشات تومور مارکرهای خونی مانند: CEA، CA-15-3، Her2 انجام می شود.

سرطان رحم و تخمدان
در اثر افزایش نسبت هورمون استروژن به پروژسترون احتمال ابتلا به این سرطان وجود دارد. در این صورت دیواره رحم ضخیم می شود و عوامل زیر می تواند این توازن هورمونی را به هم بزند.
چاقی، مصرف استروژن بدون استفاده همزمان پروژسترون، شروع قاعدگی قبل از 12 سالگی، یائسگی قبل از 55 سالگی و عدم بارداری و شیردهی.

سرطان رحم

سرطان تخمدان پنجمین سرطان شایع زنان در سراسر جهان است. از سرطان تخمدان به عنوان قاتل خاموش نام می برند. دلیل این نام گذاری این است که معمولا زمانی آن را تشخیص می دهند که بیماری به مراحل پیشرفته رسیده است و عمدتا غیر قابل درمان است.

سرطان تخمدان

رشد بدخیم و غیر طبیعی سلول های تخمدان باعث ایجاد سرطان تخمدان می شود که در سنین مختلف در زنان دیده می شود. ممکن است این نوع سرطان در سن زیر 20 سالگی هم رخ دهد اما شایع ترین سن ابتلا به آن حدود 40 تا 50 سالگی است و 30 تا 40 درصد سلول های بدخیم تخمدان بعد از سن 65 سالگی رخ می دهد.
علت ابتلا به این سرطان ممکن است وراثتی باشد و در افرادی که این نوع سرطان در خانواده ایجاد شده است حتما غربالگری باید انجام شود. چاقی و مصرف غذاهای چرب نیز در افزایش سرطان تخمدان موثر است.

سرطان دهانه رحم گونه ای از سرطان است که از گردن رحم آغاز می شود. نشانه های این بیماری می تواند خونریزی واژنی، درد لگن یا دیسپارونیا باشد.
برای تشخیص سرطان رحم ممکن است متخصص زنان یک سری نمونه برداری از بافت های سطحی رحم کند یا هیستروسکوپی (عبور یک میله ی باریک مجهز به دوربین های ویژه از دهانه رحم به منظور مشاهده داخل رحم) و یک سونوگرافی از لگن انجام دهد.
به طور کلی برای تشخیص سرطان رحم و تخمدان از آزمایشات اولتراسوند لگن، هیستروسکوپی، پاپ اسمیر، بیوپسی، CBC،CA 19-9، CA -125 استفاده می کنند.

سرطان روده بزرگ و کوچک
سرطان روده بزرگ که به نام سرطان کولون معروف است به رشد سلول های سرطانی در کولون یا رکتوم که بخشی از روده بزرگ است گفته می شود.

سرطان

نشانه های این بیماری می تواند شامل خونریزی در مدفوع، تغییر در حرکت روده، کاهش وزن و خستگی همیشگی باشد.
سرطان روده کوچک یا باریک می تواند زمینه ارثی داشته باشد. این نوع سرطان در مردان بیشتر از زنان اتفاق می افتد. کشیدن سیگار و مصرف الکل ابتلا به این نوع سرطان را تشدید می کند.
سرطان روده سومین سرطان شایع در جهان است که ابتدا به شکل پولیپ در سطح دیواره روده مشاهده می شود، پولیپ ها خوش خیم هستند و برخی از آن ها توانایی تبدیل شدن به سلول های سرطانی را دارند.
آزمایشات غربالگری این بیماری شامل:
کولونوسکوپی، عکس برداری با اشعه X، بیوپسی روده و آزمایش بررسی وجود خون در مدفوعFOBT، سیگموئیدوسکوپی و تومور مارکرهای CEA، CA 19-99 می شود.

لوسمی یا سرطان خون
این نوع سرطان از مغز استخوان آغاز می شود و باعث شکل گیری تعداد زیادی گلبول سفید غیر طبیعی می شود. به این گلبول های سفید خونی بلاست یا سلول های لوکمی (سرطان خون) گفته می شود. این سلول ها به طور کامل تشکیل نشده اند و به همین دلیل باعث ایجاد سرطان می شوند.

سرطان خون

تشخیص این سرطان با آزمایشات CBC، بیوپسی مغز استخوان، بررسی کروموزومی،CT اسکن، MRI و معاینات بالینی صورت می گیرد.

پیشگیری از سرطان

اگر چه تاکنون عامل سرطان بطور قطع شناسایی نشده است، ولی بنابر آمار ، 80 درصد از سرطانها به عوامل خوراکی (نوع تغذیه) ، محیطی (شرایط زیست محیطی و کار) ، استعمال دخانیات و عوامل غیر قابل اجتناب (عامل ارث) نسبت می‌دهند. تحقیقات نشان داده است که بین نوع تغذیه و برخی از انواع سرطانها ، ارتباطی وجود دارد. مثلا غذاهای پر چربی را با سرطان پستان ،سرطان روده بزرگ ، پروستات ، لایه پوشش رحم مرتبط می‌دانند.

آمار هم نشان می‌دهد که مرگ و میر در نتیجه ابتلای به سرطانهای پروستات ، لوزوالمعده ، پستان و تخمدان در افراد چاق بیشتر است. بنابر همین نظریه ، اشخاص که بطور مرتب از فراورده‌های غذایی نمک سود یا دوده داده استفاده می‌کنند، به سرطان معده بیشتر مبتلا می‌شوند. بنابراین یک راه پیشگیری از ابتلای به سرطان ، خودداری از مصرف زیاد مواد گوشتی ، پرچربی و غذاهایی از این نوع است.

در عوض خوردن فراورده‌های گیاهی حاوی الیاف سلولزی مثل گندم سبوس‌دار ، حبوبات ، میوه و سبزی برای پیشگیری از ابتلای به سرطان توصیه می‌شود. نوشیدن زیاد مشروبات الکلی نیز خطر ابتلای به سرطان دهان ، سرطان حلق ، سرطان مری و سرطان کبد را زیاد می‌کند. اشخاص که هم به دخانیات معتاد هستند و هم مشروبات الکلی می‌نوشند بیشتر در معرض ابتلای به سرطان دهان و مری می‌باشند. خطر ابتلای به سرطان ریه ، در افراد معتاد به دخانیات ، 10 درصد بیشتر است.

برخی پرتوها هم عامل ایجاد سرطان هستند مثلا قرار گرفتن مکرر و زیاد در برابر تابش آفتاب ، ایجاد سرطان پوست می‌کند اگر رنگ پوست روشن و یا پوست به پرتو آفتاب حساس باشد در اثر تابش آفتاب به اصطلاح کک و مکی می‌شود. پرتو فرابنفش نور خورشید ، عامل اصلی سرطان پوست می‌باشد. بنابراین برای محافظت از پوست بدن ، در تابستان ، بخصوص ساعت 10 صبح تا 3 بعد از ظهر از پوشش مناسب استفاده شود.

مجاورت زیاد در برابر پرتو ایکس نیز خطر ابتلا به سرطان را در بر دارد حتی اگر مقدار آن کم ، ولی دفعات آن زیاد باشد. بنابراین بهتر است از پرتونگاریهای غیر ضروری اندامها خودداری شود و در صورت لزوم از تابش آن به دیگر نقاط بدن ، بوسیله پوششهای محافظ جلوگیری شود. برخی از فراورده‌های مورد مصرف در صنعت و یا مواد شیمیایی نیز سرطان‌زا هستند. مثلا افرادی که بطور دائمی با الیاف پنبه نسوز سروکار دارند بخصوص اگر سیگاری هم باشند، امکان ابتلای به سرطان ریه را دارند. تماس با مقادیر زیاد و مکرر مایعات تخمیر کننده خانگی و نیز انواع تینرهای رنگ احتمال ایجاد سرطان را در بردارد.تنفس مکرر مواد شیمیایی مورد مصرف در باغ و باغچه و نیز انواع حشره کشها و قارچ کشها بخصوص در صورت استفاده از آنها در محیط سربسته ، خطر سرطان‌زایی دارد. بنابراین هنگام را با این مواد ، از دستکش پلاستیکی و ماسک ایمنی استفاده شود. مصرف هورمونهای استروژن ، قرصهای خوراکی ضد بارداری ، هم مانع ایجاد سرطان و هم باعث ایجاد سرطان می‌شود. به خاطر همین ، از مصرف خودسرانه انواع هورمونها باید خودداری شود. سرطان ممکن است زمینه ژنتیکی داشته باشد، بنابراین افرادی که در خویشان نزدیک و درجه یک ، دارای افراد مبتلا به سرطان هستند باید بطور مرتب تحت معاینه پزشکی باشند.

ارتباط سن و سرطان

افرادی که در سنین بین 40 – 20 سالگی هستند لازمست هر سه سال یکبار از اندامهایی مثل پستان ، رحم ، تخمدان ، واژن ، پروستات ، بیضه‌ها ، غده تیروئید ، دهان ، ریه ، غده‌های لنفاوی و پوست معاینه پزشکی به عمل آورد. و افرادی که مستعد سرطان هستند مثل افراد معتاد ، زنهایی که بچه‌دار نشده‌اند یا اولین فرزند آنها بعد 30 سالگی به دنیا آمده، اشخاصی که در سنین کم ، نزدیکی جنسی داشته‌اند، افرادی که دارای خویشاوند مبتلا است، در کمتر از این مدت ، باید به معاینه بپردازند. اما افرادی که سن بالای 40 دارند در فاصله زمانی کوتاه‌تر ، باید معاینات را انجام دهد. مثلا آزمایش پستان در هر سال باید صورت گیرد.

هفت راه برای پیشگیری از سرطان (به نقل از سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه)
درصورتیکه علاقه به پیشگیری از سرطان دارید می بایست تغییراتی در نحوه زندگی و غذا خوردن خود بدهید. البته دانش پیشگیری از سرطان دانشی رو به رشد است اما آنچه که مسلم است با ایجاد تغییراتی ساده در نحوه ی زندگیتان می توانید به نتایجی بزرگ دست پیدا کنید.prostate_cancer
۱) سیگار نکشید

استفاده از هرنوع سیگارشما را در معرض خطر سرطان قرار می دهد. سیگار کشیدن با انواع مختلفی از سرطان از جمله سرطان ریه، سرطان مثانه و کلیه در ارتباط است. همچنین جویدن تنباکو می تواند باعث سرطان حفره دهان و پانکراس شود. حتی اگر شما سیگار نمی کشید در معرض دود سیگار دیگران قرار گرفتن هم می تواند باعث سرطان ریه در شما شود.

۲) رژیم غذایی سالم

هرچند انتخاب غذاهای سالم نمیتواند جلوگیری از سرطان را تضمین کند اما ممکن است بتواند ریسک ابتلاء به سرطان را کاهش دهد. در زیر به مورد اشاره می کنیم.

مقدار زیادی میوه و سبزیجات بخورید:

رژیم غذایی خود را بر پایه میوه ها و سبزیجات و همچنین غلات کامل و دانه ها بنا کنید.

محدود کردن مصرف چربی:

غذاهای کم چرب تری را انتخاب کنید چرا که غذاهای چرب می توانند باعث چاقی شوند و چاقی نیز می تواند ریسک سرطان را افزایش دهد.

الکل نخورید:

خطر انواع مختلف سرطان از جمله سرطان کبد و کلیه با میزان الکلی که می خورید ارتباط دارد.

سرطان یک شبه نه ایجاد می شود نه پیشرفت می کند. سبک زندگی شما تا حد قابل توجهی می تواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. یک سوم تمام سرطان ها در کل دنیا، با تغذیه صحیح، اجتناب از سیگار و حفظ وزن در حد متعادل قابل پیشگیری اند.

توصیه های غذایی زیر را به برنامه های روزانه تان اضافه کنید، بدن و سیستم ایمنی خود را از این طریق تقویت کنید و به جنگ یکی از مهلک ترین بیماری ها یعنی سرطان بروید:

پرهیز از نوشیدنی های شیرین: نه تنها این نوع نوشیدنی ها، کمکی برای افزایش خطر ابتلا به چاقی و دیابت است بلکه خطر ابتلا به سرطان آندومتر را نیز افزایش می دهد. با توجه به تحقیقات محققان دانشگاه مینه سوتا، زنانی که مقادیر زیادی نوشیدنی های قندی مصرف می کنند، 87 درصد بیشتر از سایر زنان در معرض خطر ابتلا به سرطان آندومتر هستند.

مصرف نشاسته مقاوم: نشاسته مقاوم یافت شده در مواد غذایی مانند موز سبز، جو و لوبیا سفید، با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ ارتباط مستقیم دارد. نشاسته مقاوم به گروهی از کربوهیدرات های رژیمی غیر قابل هضم گفته می شود. تاثیرات این نشاسته بر سلامت روده، کاهش قند خون بعد از مصرف غذا، افزایش حساسیت به انسولین و اثرات آن بر میکروبیوم، چربی خون و وزن مورد توجه است.

مصرف کلم بروکلی: کلم بروکلی یک منبع فوق العاده غذایی برای جلوگیری از سرطان است. اما باید توجه داشته باشید که بیشتر آن را به صورت بخارپز استفاده کنید. چون به گفته محققان ایتالیایی کلم بروکلی بخارپز شامل گلوکوزینولات بیشتر (قطعات سالم سبزی)، نسبت به کلم سرخ شده، است. کلم بروکلی غنی از سولفورافان است. این ماده خطر ابتلا به سرطان های معده، سینه و پوست را کاهش می دهد.

مصرف آجیل: آجیل ها بخصوص از نوع برزیلی سرشار از سلنیوم هستند، یک ماده معدنی کمیاب موجود در خاک که باعث از بین رفتن سلول های سرطانی و ترمیم سلول های دی ان آ می شود. محققان دانشگاه هاروارد ثابت کرده اند در میان مردان مبتلا به سرطان پروستات، کسانی که بیشترین میزان سطح خونی سلنیوم را داشته اند، 48 درصد کمتر از سایرین دچار پیشرفت این بیماری شدند. افزایش سطح خونی سلنیوم همچنین با کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ، سرطان ریه، و به طور کلی مرگ و میر ناشی از سرطان ارتباط دارد.

مصرف سیر: این گیاه تند حاوی ترکیبات گوگرد آلیل است که منجر به دفاع طبیعی سیستم ایمنی بدن در برابر سرطان می شود و به طور بالقوه به بدن برای دفع مواد سرطان زا و از بین بردن سلول های سرطانی کمک می کند. بررسی های محققان نشان داده، زنانی که بیشتری میزان مصرف سیر را دارند، 50 درصد کمتر از سایر زنان دچار سرطان روده بزرگ می شوند.

مصرف خانواده کلم: خوردن انواع کلم حداقل یک بار در هفته، با کاهش خطر ابتلا به سرطان کلیه در ارتباط است.

خوردن کنگر فرنگی: یک منبع بزرگ از سیلیمارین، محسوب می شود. آنتی اکسیدانی که ممکن است با کاهش خطر سرطان پوست و کاهش رشد سلول های سرطانی ارتباط داشته باشد.

پرهیز از برنزه کردن: قرار گرفتن در معرض نور آفتاب برای برنزه کردن، با افزایش خطر ابتلا به سرطان پوست همراه است. استفاده از اسپرهای برنزه نیز عاری از خطر نیستند. دی هیدروکسی استون یک جزء فعال در این محصولات از جمله لوسیون و اسپری است که استفاده از آنها در مقادیر زیاد منجر به آسیب سلولی و خطر ابتلا به سرطان ناشی از رادیکال های آزاد می شود.

پرهیز از مصرف گوشت گریل: قرار دادن گوشت در معرض درجه حرارت بالا، ترکیباتی به نام آمینهای هتروسیکلیک را در آن ایجاد می کند که با خطر ابتلا به سرطانهای سینه، روده، پروستات و آسیب به غدد لنفاوی در ارتباط است. محققان دانشگاه مینه سوتا نیز اعلام کرده اند که مصرف گوشت گریل شده و یا سوخته خطر ابتلا به سرطان لوز المعده را تا 60 درصد افزایش می دهد.

نوشیدن چای سبز: در سال 2006 بیش از 50 مطالعه درباره رابطه مصرف چای سبز با کاهش خطر ابتلا به سرطان انجام شد. مصرف منظم این نوع چای به خاطر این که سرشار از آنتی اکسیدان است، با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، تخمدان، روده بزرگ، پروستات و سرطان ریه در ارتباط است.

مصرف ماهی: با توجه به مطالعاتی که نتایج آنها در مجله آمریکایی تغذیه بالینی نیز منتشر شده، مصرف حداقل سه بار در هفته ماهی، خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا 33 درصد کاهش می دهد. ماهی های چرب سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 بوده و خاصیت ضد التهابی دارند و مسئول مبارزه با انواع سرطان ها از جمله سرطان لنفوم و خون هستند.

مصرف پیاز: محققان علوم و صنایع غذایی دانشگاه کرنل اعلام کردند که پیاز و موسیر دارای خواص آنتی اکسیدانی بسیار قوی هستند که به محافظت در برابر انواع سرطان ها منجر می شوند.

نوشیدن شیر: کلسیم موجود در شیر در برابر سرطان روده بزرگ محافظت ایجاد می کند.

مصرف انواع توت ها: توت ها دارای ماده ای به نام آنتوسیانین هستند که یک آنتی اکسیدان قوی برای مبارزه با سرطان های روده بزرگ و مری محسوب می شود.

۳) ورزش کرده و همچنین تناسب اندام خود را حفظ کنید

تناسب اندام و داشتن وزنی مناسب می تواند در پیشگیری از سرطان مفید بوده و خطر انواع سرطان از جمله سرطان سینه، پروستات، ریه، کولون و کلیه را کاهش دهد، همچنین ورزش هم نه تنها می تواند به حفظ وزن شما کمک کند بلکه ممکن است خطر سرطان کولون و پستان را کاهش دهد.

تحرک بدنی: مطالعات نشان می دهد افرادی که بیشتری زمان روز خود را بی تحرک به سر می کنند، 24 درصد بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سرطان آندومتر هستند. توصیه کارشناسان بر این است که حداقل هر یک ساعت یکبار از جای خود بلند شوید و برای چند دقیقه قدم بزنید یا حرکات کششی انجام دهید.

پیاده روی در روز به مدت 30 دقیقه: طبق مطالعات، زنانی که روزانه 30 دقیقه پیاده روی می کنند، نسبت به سایرین 30 تا 40 درصد کمتر دچار سرطان سینه می شوند. ورزش باعث کاهش سطوح استروژن خون می شود، هورمونی که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد.

۴) دربرابر خورشید از خود موظبت کنید

از آفتاب ظهر دوری کنید
درسایه بایستید.
لباس هایی بپوشید که تمام پوست شما را پوشش دهند.
بمیزان لازم از ضدآفتاب استفاده کنید.
از لامپ های خورشیدی و تخت های برنزه کردن استفاده نکنید.

۵) خود را واکسینه کنید

خود را برای جلوگیری از سرطان میبایست خود را دربرابر بیماری های ویروسی مانند هپاتیت B یا ویروس پاپیلومای انسانی و یا … که می توانند باعث سرطان شوند واکسینه و ایمن کنید.

۶) از رفتارهای پرخطر دوری کنید

رفتارهای جنسی پرخطر یا استفاده از سوزن های آلوده می توانند باعث آلوده شدن شما به انواع ویروسی شوند که اینها خود افزایش دهنده ریسک سرطان هستند.
بعضی از سرطان هایی که درنتیجه رفتارهای جنسی پرخطر رخ می دهند عبارتند از: سرطان مقعد، کبد، آلت جنسی و ریه.

همچنین استفاده از سوزن های آلوده می تواند شمارا در معرض خطر هپاتیت B و C قرار داده که خود این بیماریها باعث افزایش خطر سرطان کبد می شوند.

۷)مراجعه به پزشک و انجام منظم آزمایش

به پزشک خود مراجعه کنید و از وی برنامه ای برای انجام منظم آزمایش بخواهید، چراکه پی بردن به موقع به سرطان می تواند شانس شما را برای موفقیت در درمان افزایش دهد.

سایر توصیه ها برای کاهش ابتلا به سرطان

قرار گیری 15 دقیقه ای در معرض خورشید: تقریبا 90 درصد ویتامین دی مورد نیاز بدن شما از طریق نور خورشید سنتز می شود نه غذا و مکمل. مطالعات نشان داده که کمبود این ویتامین می تواند ارتباط بین سلول ها را کاهش داده و باعث گسترش سلول های سرطانی شود. افراد با سطوح پایین ویتامین دی با افزایش خطر ابتلا به سرطان های سینه، روده بزرگ، پروستات، تخمدان، معده و همچنین خطر دیابت، پوکی استخوان و ام اس مواجه هستند. روزانه قرارگیری به مدت 15 دقیقه در نور خورشید، ویتامین دی مورد نیاز بدن شما را جبران می کند.

تاریک نگه داشتن اتاق خواب: تحقیقات حاکی از قرار گیری در معرض نور هنگام خواب، و افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان است. نور شبانه تولید طبیعی ملاتونین، ماده شیمیایی در مغز که مسئول چرخه خواب و بیداری است را سرکوب می کند و به افزایش خطر ابتلا به سرطان های وابسته به هورمون دامن می زند.